Bamse.jpg

Formandens beretning 2022

I forbindelse med den ordinær generalforsamling i Svovlstikkerne, som blev afholdt den 27. april 2022.

Covid 19 i 2020 & 2021

Efter 2 års kamp med corona restriktioner, forsamlingsforbud og ændrede vedtægter således vi kan afholde elektronisk generalforsamling – så er det dejligt at denne sygdom nu har sluppet sit tag i os – i hvert fald for en stund
Men – lige så hurtigt som en udfordring slipper – så tager den næste over. 2022 – Krig i Europa En forfærdelig situation – som vi i Svovlstikkernes bestyrelse både vil forsøge at gøre en forskel ved lige her og nu – men vi forventer også at antallet af pakker vil stige til jul – ligesom priserne på pakkerne bestemt vil stige.
Heldigvis er Svovlstikkerne klædt godt på! Siden den spæde start i 2010 – så er det den 13. uddeling vi ser henimod her til december 2022.  Hvert år siden start, hat vi været i den heldige situation, at kunne henlægge lidt midler til situationer som denne, nemlig øgede priser på indkøb og et behov for flere pakker.


I 2021 modtog vi bl.a. følgende donationer:

  • 5 af byens Rema forretninger 125.000 kr.
  • Spinning med Jan Flemming Andersen 109.000 kr.
  • Ulla og Erik Hoff-Clausens Familiefond 75.000 kr.
  • Næstved Kalenderen 62.000 kr.
  • Poul Erik Bech Fonden 50.000 kr.
  • Fonden af 24. december 50.000 kr.
  • Sparekassen Sjælland 32.000 kr.
  • Else & Regnar Sommers fond 30.000 kr.
  • Kanalkroens Banko 30.000 kr.
  • Anzet, Spar Nord, Sjølung Genbrug, Den Lille Bikube, Min Købmand & Maria Lucia julekoncert med hver 25.000 kr.

Det gør vi har en rigtig god finansiel styrke til julen 2022 også.


Svovlstikkerne i øvrigt opfyldte alle de ønsker om pakker vi blev bedt om i 2021 – hvilket var 510 stk. Det var den FLOTTESTE pakke vi nogensinde har pakket – til en pris af 569 kroner per styk – kun 8 kroner mere per pakke end in 2021, hvilket skyldes mange flotte varedonationer, og skarpe priser fra vores indkøbspartnere.
Vi forventer minimum 600 pakker i 2022 grundet situationen i Ukraine. Og desværre også til en væsentlig højere indkøbspris.

Pakningen 2021

Årets højdepunkt er uden tvivl den søndag hvor 100 frivillige er i sving. Det er en fantastisk følelse at stå og kigge ud over alle de frivillige – og tænke, er der virkelig en opgave til alle dem?
Det er der! Opgaverne er tildelt på forhånd, så frivillige ikke skal gå forgæves.
Der er stort bud efter at hjælpe denne dag – og vi må desværre prioriter og takke nej til mange frivillige. Men det er dejligt med den store opbakning! Mange tak!

Flotteste pakke nogensinde!

Der blev pakket i 3 poser i år, da der er blevet ”klaget” over poserne som var for tunge. Vores trofast varesponsorer var med igen i år – stor tak til:
Danish Crown, Fredsted Te, Castus, Tordenskjold tændstikker, Bisca, Fødevarebanken, Kvickly med kaffe, Stop Madspild samt Jysk med poser.

Derudover har vores nye frivillige indkøber haft held med at få Stryhns, Bilka, Innocent samt Nordisk Legeplads institut med som varesponsor også.

Samarbejde og koordinering

Et fortsat fint samarbejde med de fleste andre organisationer (Frelsens Hær, Røde Kors og de store bykirker) sikrer at vi årligt kan hjælpe dem der har behov for julehjælp. Men der bliver fortsat fjernet rigtig mange dubletter & tripletter, altså folk der søger flere steder for at gardere sig.
Dette gør vi efter bedste evne på et koordineringsmøde, men da vi ikke har alle oplysninger, er der flere der ”smutter” igennem og får flere pakker.
De penge vil vi hellere bruge på andre ting vi kan støtte.
Det er et STORT ønske fra Svovlstikkerne, de store kirker, Frelsens Hær & Røde Kors, at det er kommunen der skal være vejen ind til en ansøgning om julehjælp – og det foregår andre steder i landet på denne måde, f.eks. i Horsens.
Desværre er forvaltningen i Næstved Kommune, set med mine (formandens) øjne, langt fra positive.
Forvaltningen mener åbenbart det er en kæmpe opgave, og at der skal ansættes personale til at løse denne opgave. Erfaringerne fra Horsens er noget helt andet – der sidder EN ansat – som bruger en del af sin tid i 14 dage – men ikke al sin tid. Så lad os sige 50 timer om året - 60 måske??
Når nu forvaltningen er så træge, så forsøger vi i stedet at få de folkevalgte til at hjælpe.
Vi får se hvor det ender, men det er klart at skal vi bruge for mange penge på folk med flere ansøgninger, så bliver det sværere at hjælpe Næstveds kommunale institutioner, som Svovlstikkerne i 2021 understøttede med 130.000 kroner. Et beløb der bliver fordoblet i 2022 i øvrigt.
Ligesom Svovlstikkerne ikke søger eller modtager økonomisk støtte fra kommunen ellers,  samt alle i Svovlstikkerne er ulønnet. Så vi håber det lykkes med et samarbejde.

Status medlemmer

Medlems rekord - Medlemmernes kontingent nåede utrolige 100.000 kroner i 2021!
Vi nåede de 100 firma medlemmer der var målet – og vokser fortsat på det område, ligesom flere og flere privatpersoner støtter op om Svovlstikkernes arbejde.
Vi ønsker at forenkle opkrævning af kontingent – og overgår derfor til kun at have 2 typer medlemskaber - et privat medlemskab der dækker en husstand – og et firma medlemskab.
Det betyder at prisen for privatmedlemmer for de fleste vil stige – en husstand vil nu koste 200 kroner, mens vi fastholder prisen for firmaer til 500 kroner årligt.
Vi håber I forsat ønsker at støtte op som privat medlem, trods denne stigning?

Ligningsloven §8

Der er store fordele ved at være godkendt efter Ligningslovens §8, så Svovlstikkerne forsøger igen at opnå godkendelse. Det kræver at vi årligt skal have 100 personer og/eller virksomheder til at DONERE hver minimum 200 kroner (kontingent tæller ikke med)
Vi forventer at ansøge igen i 2022, og skal derfor INDEN den 1/10 have disse donationer i hus – altså før jul som ellers er det tidspunkt vi får flest donationer. Derfor håber vi på opbakning fra vores medlemmer.

Status SOME

Vores sociale medier kører rigtig fint, med flere og flere følgere.
Tallene her viser henholdsvis 2021 og 2022:
Facebook: 3010 Nu 3206
Linkedin: 500 Nu 588
Instagram: 158 Nu 206
Nyhedsbrev: 325 Nu 451

Organisation og projekt aflast formanden:

Flere og flere opgaver bliver forsøgt uddelegeret, og følgende støtter pt op:
Frivillig Koordinator Leila Frandsen
Hjemmeside & Nyhedsbreve Louise Frandsen
Spinning arrangør Jan Flemming Andersen
Spinning ”time – sælger” Caspar Graastensgaard
Indkøber Ann Hansen

Tak til alle jer der ud over ovennævnte løfter for os!

 

Med dette ord – TAK – afslutter jeg formandens beretning 2022.

Kærlig hilsen
Christian Dreist, Formand

Om os

Svolvstikkerne er en lille hjælpeorganisation af frivillige, som prøver at gøre julen lidt bedre.